Skip to main content

BIMlink onderhoudt relaties met veel waardevolle aanbieders in de bouwsector, waaronder Systhema Informatietechnologie. Dit Nederlandse bedrijf is ontwikkelaar van het platform S-Bestek dat het mogelijk maakt om online bestekken te delen met andere bestekschrijvers. Directeur Paul Buchter van Systhema heeft deze week een column geschreven op Het Nationaal BIM Platform. Die willen we hier graag delen.

Bouwen in de cloud

De bouw loopt bepaald niet voorop met innovaties in IT. Dat is jammer. Toch struikel je over de initiatieven die innovatie in de bouwsector moeten stimuleren. Innovatie is belangrijk. Dus, wat nu? Er moet iets gebeuren. Al was het alleen maar omdat de Wet Kwaliteitsborging in de Bouw (WKB) ons per 1 januari 2021 dwingt om digitale dossiers op te leveren bij bouwwerken.

Zelf doen of uitbesteden

We zien diverse eigen initiatieven bij bouwbedrijven die hun IT naar een hoger plan willen tillen. Begrijpelijk en ambitieus. Dit moeten we zeker aanmoedigen. Toch zien we deze initiatieven helaas vaak stranden door een gebrek aan visie op digitalisering, gebrek aan urgentie en gebrek aan kennis. Het is begrijpelijk, want bouwbedrijven hebben vaak andere prioriteiten en hun focus ligt sterk op continuïteit. Bovendien is IT niet hun core business. Daarom moet het anders.

Softwareleveranciers uitdagen

Eigenlijk zou elk bouwbedrijf zijn huidige softwareleveranciers moeten uitdagen en toetsen op innovatiekracht. Bouwbedrijven zouden elke drie jaar moeten toetsen of hun softwareleveranciers nog wel innovatief genoeg zijn. Kunnen aanbieders de innovaties nog wel bijbenen, of zijn er betere partijen in de markt om aan de ambities van bouwbedrijven gestalte te geven?

Hoe te innoveren

Bouwbedrijven die echt willen innoveren, moeten af van traditionele (standalone) software met weinig tot geen integratiemogelijkheden. Het wordt steeds belangrijker dat softwareoplossingen op een moderne manier, via cloud- of internetoplossingen, met elkaar kunnen integreren. Kies daarom voor applicaties waarvan de leverancier (ook) een cloudoplossing biedt, inclusief integratie via internet naar andere applicaties.

In de cloud werk je samen, slimmer en sneller. Bouwbedrijven kunnen nu al beschikken over legio moderne cloudoplossingen die werken op basis van Software-as-a-Service (SaaS). Wij doen dat al jaren. De informatie, data en specificaties van bouwprojecten kunnen dan eenvoudig worden uitgewisseld met andere bedrijven, leveranciers en niet te vergeten met andere software in de bouwkolom. Het integreren van BIM-modellen, databases en andere platforms was eigenlijk nooit zo eenvoudig.

Bron: Het Nationaal BIM Platform